Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2010 22:48 - Честита Ви ..Баба МУТРА... ;)))
Автор: ivouzunov Категория: Забавление   
Прочетен: 649 Коментари: 0 Гласове:
4



 Мислейки си   днес за това  съчетание на  Думите.. се порових  в нета  ,  дали  случайно няма  мартеничка с  мутра!? ;)) Но попаднах  на тези два текста .
   Текст   1 е от  в. "Труд" :
19:50
27.02.10 В мартеницата е усукан копнежът ни по мързела автор: Труд, прочитания: 681, коментари: 0 image

Мартеницата очертава безпогрешно точно ареала на българите по целия свят. Червено-белият знак на пролетта не се среща в съседните нам народи, освен у македонците и унгарците - все наши стари роднини.Усукването на червения и белия конец идва с прабългарите от Средна Азия. Там то символизира двете жизнени енергии Ин и Ян, които определят характера и съдбата на човека според китайското Дао.За древните българи Новата година започвала през март и тогава се закичвали с мартеница. Само колобрите (прабългарските жреци) имали право да оплитат конците и да окичват с тях хората.И днес в Монголия има плодни дръвчета, целите окичени с мартеници. Но и още нещо. Там, в суровите степи на Средна Азия, се слагат мартеници и на животни, определени за свещени. Могат и днес да се срещнат камили с увити бели и червени шнурове на врата. Това е знак, че никой няма право да ги язди или да ги ползва за работа.Това е сакралният копнеж, втъкан в мартеницата. Като се окичиш с нея, белким никой не те кара да работиш. И затова у нас тази традиция е устойчива през вековете.
  А текст  2  е  от едно списание с  главен редактор  един  ,също  бургазлия -Антони  Георгиев.. ;))  Явно мислим ...." паралено".. с  Бенкса ! ? ;)  А не съм го  виждал поне от 4 години.. ;))
Чужденците у нас: Мартеници и мутри - това е БГ

21 юли 2008 / News.dir.bg Мартеницата и мутрите са символи на България според чужденците, които живеят у нас. "Това сочат данните от анкета на списание "Вагабонд", цитирани от БГНЕС. Според главния редактор Антоний Георгиев в страната ни живеят между 45 000 и 65 000 чужденци и досега никой не ги е питал какъв е символът на България. Един от тях - германец, който живее във Варна, предложил мутрите, защото "активно подпомагали германската икономика, купувайки местни автомобили".
Сред другите символи на България, посочени от чужденците, са секси-момичетата, ракията и цигарения дим, уличните кучета, магарешките каруци до лъскавите джипове, презастрояването на черноморските курорти, както, утрин в Родопите, както и изразът "ей сега". Последното, според англичанин изразява в най-голяма степен отношението на българина към понятието "време".
Чужденците са посочили нестандартни символи като мириса на печени чушки през есента, сергиите с цветя по тротоарите и лютеницата. Никой не е назовал Мадарския конник или розата, макар някои да са посочили Рилския манастир. Някои от отговорите пък били определено негативни, като този на англичанин, описал България като "място, където всички са корумпирани "
  То какво ли да се  каже.. повече!? ;)))))))


Тагове:   мутра,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivouzunov
Категория: Забавление
Прочетен: 321597
Постинги: 198
Коментари: 209
Гласове: 413
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031